top of page
orokbefigadtamovit.png

SzegedSchool@Újkenéz

Egy teherautónyi boldogság

Sokaknak van szüksége segítségre, a tél közeledtével még inkább.

A SzegedSchool csapata örömmel jelenti, hogy csatlakozott a Fogadj örökbe egy óvodát! mozgalomhoz. 

Mi is ez?

Fogadj örökbe egy ovit! mozgalmat három édesanya indította el. A „valamit tenni kell” érzéséből egy olyan szervezet kezdett kiépülni, ami ma már embereket és óvodákat  köt össze szerte az országban. A mozgalom összegyűjti azokat az intézményeket, ahová mélyszegénységben élő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek járnak. Ők jól ismerik a problémákat, a segítségre szorulókat és tudják, hogy mivel lehet leghatékonyabban segíteni.

Miért csatlakoztunk mi, mint SzegedSchool?

Szeretnénk, ha valódi segítséget nyújthatnánk. Sok helyen egy kiscipő, egy baba, de akár egy ceruza is kincset érhet. Mindezek mellett még célunk az óvodák közötti együttműködés elindítása, a tapasztalatok megosztása, kapcsolatok ápolása. Közösségünk alapértéke a nyelvi, kulturális és társadalmi különbözőségek közötti átjárhatóság fejlesztése, hogy gyermekeink társadalmilag felelős polgárokként éljék majd életük.  

Kiket fogadtunk örökbe?

A „vakrandin” nekünk választott óvoda az  Újkenézi Mesevár Óvoda, ahová 34 kisgyerek jár, 2 csoportban, ebből 18 halmozottan hátrányos helyzetű és 7 hátrányos helyzetű.

Részükre gyűjtünk adományt. Figyelemmel kísérjük a jövőben az munkájukat, és alakulásukat, fejlődésüket.  Szeretnénk hosszabb távú kapcsolatot kialakítani velük, hogy azt is láthassuk. hogy környezetünk szépítéséhez, életünk jobbátételéhez, mennyire járult hozzá az általunk küldött adomány.

Hogyan vesznek ebben részt a SzegedSchool óvodásai?

Elmondjuk nekik, hogy miért és kinek és hogyan  küldünk ajándékokat. Fontos, hogy a gyerekekkel együtt válasszuk ki, hogy mit adunk oda. Olyan tárgyakat, amelyeknek maguk is örülnének. A gyerekek otthon is választhatnak a játékaik közül Így a gyerekek átélik azt az érzést, hogy milyen csodálatos dolog örömet szerezni, adni!

 

A gyűjtést szeretnénk a SzegedSchool falain kívülre is kiterjeszteni.

Ezért arra kérünk mindenkit, aki szívesen járulna hozzá, hogy a teherautó megteljen, készítsen össze mindent, ami hasznos lehet. 


 

Az óvoda adatlapján a következők szerepelnek:

 

Mit küldjél?

A GYEREKEID JÓ MINŐSÉGŰ, MÁR NEM HASZNÁLT JÁTÉKAIT:

könyvek, társasjátékok, babák, plüssök, hangszerek

nagymozgásos játékok: feleslegessé vált kismotor, tanulóbicikli, roller

 

KÉZMŰVES ESZKÖZÖK:

papír, olló, ragasztó, ceruza, festék, gyurma

 

ALAP DOLGOK:

zsebkendő, szalvéta, fogkefe, fogkrém, szappan, takaró, törölköző, ágy, függöny, terítő, tisztítószer, fertőtlenítőszer 

 

Az Óvóda „nincslistája”, azaz amire a legnagyobb igénye van:

Vizuális technikai anyagok, képességfejlesztő játékok,udvari játék eszközök( futóbicikli, hinta, udvari sport eszközök),ruhanemű, váltópapucs(óvodás korosztály), gyermek ágynemű, asztalterítő, tisztálkodási eszközök(törölköző, folyékony szappan, zsebkendő, WC papír, fogkefe, fogkrém), gyümölcs, élelmiszer.
 

Milyen élelmiszert érdemes küldeni?

A klasszikus fehér liszt és fehér cukor helyett a tápláló, egészséges hüvelyeseket (bab, sárgaborsó, lencse), esetleg konzerv készételeket küldenénk szívesen. 

Amit az örökbe fogadott Újkenézi Mesevár Óvoda elmondott magáról:

 

34 gyerek jár az oviba, ebből 18 halmozottan hátrányos helyzetű és 7 hátrányos helyzetű. 2 csoport működik.

 

Az óvoda épülete 1904-ben épült, szolgálati lakásként működött 1973-ig. 1974-ben alakították át az épületet az akkori megfelelősségi szabályok szerint óvodának. A nyílászárók elavultak, az egész épületre ráférne egy alapos felújítás. Az épület tulajdonosa Újkenéz Község Önkormányzata, a jelenlegi fenntartó a Baptista Szeretetszolgálat EJSZ. Már évek óta nem volt jelentősebb beruházás az óvodában.

 

Sok a nehéz körülmények között élő gyermek a településen. A helyes szokások, életvitel kialakítására 3-6 éves korban az óvoda ad megfelelő teret. Minden 3 évet betöltött gyermek felvételre kerül az óvodába. Jó lenne ha mai kor igényeinek megfelelő udvar és épület fogadná a gyermekeket

A fenntartó biztosítja működéshez szükséges forrást. Játékeszközöket pályázati forrásból tudunk vásárolni, amennyiben van pályázat. Tisztítószerekkel, alapvető higiénés eszközökkel rendelkezünk az óvodában, de a gyermekek otthonában nagy hiányosság tapasztalható ezen a téren.

A szülők egy része közfoglalkoztatásból, nagyobb részük szociális ellátásból, időszakos napszámból él. Sok család számára szükséges az adományokra való támaszkodás, nagy segítség a csomagok tartalma mindenkinek. A szülők aktivitása a gyermekek óvodai életében nem jellemző, a közös rendezvényeken kevés az érdeklődés. Minden gyermek ingyen étkezik az óvodában, a szülőknek semmiféle kötelező hozzájárulása nincs az óvodai élet mindennapjaihoz. A tisztálkodószereket az óvoda biztosítja, a váltóruhát , váltócipőt a szülőknek kellene biztosítani.

Négy szakképzett, felsőfokú végzettségű óvodapedagógus foglalkozik a gyermekekkel. Fontos segítőik a két dajka néni. Heti egy alkalommal logopédiai és pedagógiai fejlesztésben részesülnek a gyermekek. Református hitoktatás szintén heti egy alakalommal van.

Screenshot 2019-11-07 at 17.25.06.png

Mikor, hogyan hozhatjátok el az adományotok?

Béke utca 1 szám alá várjuk a felajánlásokat. Munkanapokon 12-14 óra között ideális, ha ettől eltérő időben hoznátok csomagot, kérlek telefonon jelezzétek (+36 30 531 3533‬)! 

 

Amennyiben ruhákat küldenétek, örömmel vennénk, ha kb. életkoronként/méret szerint lennének csomagolva.

bottom of page